Hírek

A tuti gyerekszoba!

Ha tehetjük, ne a legkisebb helyiség legyen a gyereké, mert így hiába van szobája, birtokba veszi az egész lakást!

Sokan lakás vásárlásakor csak legyintenek: a félszobát majd berendezik a gyereknek. Egy újszülöttnek persze ideig-óráig elég ez a tér, de biztos, hogy gyorsan kinövi. Ezért nagyon fontos, hogy a gyerekszoba is nagyobb alapterületű és világos legyen. Már csak azért is, mert a gyerekszoba az évek múlásával a lurkó hálója, játszó- illetve tanulókuckója, majd pedig nappalija is lesz. És csak úgy lehet majd nála könnyen rendet tartani, ha ezeket a funkciókat térben is elkülönítik. Ehhez pedig hely kell. És nagyon gyorsan eljön az idő, amikor felnőtt méretű bútorokra lesz szüksége. Jönnek a barátok, barátnők is. A gyerekszobát ideális esetben a déli–délkeleti, vagy a délnyugati oldalon helyezzük el. A nagyobb gyereket engedjük beleszólni szobája berendezésébe. Szükség lesz játszóterületre, tárolókra (kosarak, dobozok, polcok, fiókok), bővíthető, alakítható és mobil berendezési tárgyakra. Lényeg, hogy időtálló, mosható, ellenálló kiegészítőket vegyünk. Mivel az apróbb tárgyak általában tarkák, a fő berendezések legyenek egyszínűek. Nagy gondot okoz, hogy ahogy nő a gyerek, egyre több funkcionális bútorra van szüksége, de felhalmozza a tárgyait is. Az ovisbútorokkal a kisiskolás időszakban még elboldogulhat, de tíz éves kor körül szinte teljes szobaátalakításra kell számítani.

Fontos az inger gazdag környezet!

Amíg ovis a gyerek, kis bútorokat helyezzünk a szobájába, hisz pszichológiai tesztek szerint a kicsik nyomasztónak érzik a nagy tárgyakat. Az emeletes ággyal sok helyet megtakaríthatunk, de lehet, hogy az alul alvó gyermek nem szereti. Előrelátó szülő „rumliszobának” rendezi be az ovisok terepét: búvóhelyekkel, mosható szőnyegekkel, lemosható tapétával, törhetetlen műanyag bútorokkal. A fiókgombok, fogantyúk legyenek nagyok, hogy könnyen meg tudják fogni, dobjunk ülőpárnákat, babzsákokat a földre. A padlószőnyeg kényelmes, de egy darabszőnyeget könnyebb mosni, és megszabadítani az atkáktól. Létezik már antiallergén szőnyegcsalád is. A színes, vidám szőnyegek csábítanak a hancúrozásra, a harsány színek jó hatásúak. A fal legyen színes, lemosható, és célszerű, ha egy kijelölt szakaszán a gyerek kedvére garázdálkodhat: felragasztott fehér papírra vagy tapétára bármikor firkálhat, s ezt szükség esetén cserélhetjük. Jó ötlet, ha a gyerek alkotásainak külön helyet biztosítunk egy falitáblán.

Iskoláskor előtt ne tegyünk lámpát az asztalára, mert leveri. A lépcsőre, ablakra, ajtóra rakjunk biztonsági rácsot, az ablak alatt ne legyen bútor, mert arra felmászva kieshet a kicsi. A konnektorokba helyezzünk biztonsági dugót. Az iskolások szobájában egyszerre kell kialakítani a játszó- és tanulóhelyet. A kicsik szeretnek együtt lenni, élvezik a közös szobát, de 12-13 éves kortól már az egyneműeket is jó elválasztani. Ha elég nagy a szoba, tehetünk bele minikanapét a vendégségben ott alvó barátoknak. Tinikorig nem a bútor minősége, vagy praktikuma, inkább annak színe és mintája a fontos.

Bármilyen korról is van szó, mi szülők döntünk, de ne hagyjuk figyelmen kívül a gyerek igényeit, mert csak abban a szobában fogja otthon érezni magát, ami valóban kedvére való!

Forrás: Megyeri Éva – lakberendező, Szeged