Hírek

Képek a falon!

Vannak kedves tárgyaink, képeink, melyekre rápillantva kellemes emlékek jutnak az eszünkbe. Vagy olyan portrék, plakátok, fotók, amik egyszerűen csak tetszenek, s így ezekkel szívesen dekoráljuk környezetünket. Tárgyaink, díszeink csak megfelelő háttér előtt, jól megválasztott helyen és elrendezésben érvényesülnek. A kép lehet értékes festmény, reprodukció, saját alkotás, fotó vagy bármi, amit szívesen kirakunk falainkra. A képek háttereként a legelőnyösebb az egyszínű falfelület, ez lehet valami világos pasztell szín de sötét színek előtt is jól mutatnak. Ha mintás a falunk, célszerű paszpartúrával -ez elválasztja a képet és a falfelületet- csökkenteni a zsúfoltság hatását. Ilyenkor a képnél jóval nagyobb keretet válasszunk, és helyezzünk egyszínű kartont a kép és a keret közé. Ügyeljünk a színek harmóniájára! Persze más és más keretek illenek a különböző stílusú enteriőrökbe, a különböző képekhez. A modern képek inkább sima, egyszerű keretet, míg egy antik jellegű olajfestmény díszesebbet kíván.

A képek elrendezésekor ügyeljünk a legfontosabb aranyszabályra, miszerint a képeket szemmagasságban kell elhelyezni. Ha egy ülőgarnitúra mellé rakjuk, akkor az ülő szemmagasságot kell figyelembe venni. Ez így kicsit furcsának tűnik, de próbálkozzunk, s meglátjuk a különbséget. Ha több, különböző méretű képet szeretnénk elhelyezni, mindig legyen egy rendezési elv: pl. vízszintes, vagy függőleges tengely. A képeket akaszthatjuk csoportosan is, akár színek és méretek szerint. A képek színén kívül a keretek anyaga, mintázata is képes összhangot teremteni. Ha ez minden darabnál más, használhatunk azonos színű paszpartúrát. Akkor is ajánlom ezt a megoldást, ha sok különböző méretű képet szeretnénk egyforma méretűre kereteztetni vagy egy képünk mérete nem elég nagy ahhoz, hogy hangsúlyos dísze legyen a falnak. Az egy csoportba tartozó képek között ne legyen nagyobb a távolság, mint maga a kép.
Érdekes megoldás, ha a képeinket egy egészen más színű falra csoportosítjuk, ez valóban vonzza a tekintetet! A képek kiemeléséhez használhatunk képmegvilágítókat, melyek elhelyezését már tervezéskor jó, ha tudjuk, így elrejthetjük az elektromos vezetékeket.

De ne feledjük! Nem kell rögtön szöggel menni a falnak, szakboltokban találhatunk már nagy teherbírású képakasztókat, amiket ragasztani lehet, s ha mégsem vagyunk elégedettek az elrendezéssel rombolás, roncsolás nélkül eltávolíthatók.

Forrás: Megyeri Éva – lakberendező, Szeged