Hírek

Mióta mosakszunk?

Az ókori népek tisztaságszeretete nagyobb volt, mint a középkoriaké. A rómaiak nyilvános fürdőházai a birodalom bukásával elpusztultak. Kétszáz éven át az európai népek egyáltalán nem mosakodtak. Mosakodás helyett kendőzőszereket és illatszereket használtak. „Császár, aki kölcsönkért fürdőkádban fürdött.” A mai ember a mindennapi fürdést, vagy legalább mosakodást, a testápolás és a jó egészség szempontjából éppen olyan nélkülözhetetlennek tartja, mint a tiszta levegőt és aligha tudja megérteni, hogy voltak idők -mégpedig nem is olyan régen- amikor az emberek egyáltalán nem mosakodtak. A mosdótál használata ugyanis, még az úri vagy polgári osztályhoz tartozók házában is, csak mintegy százötven évvel ezelőtt vált általánosabbá, s az ebből az időből való, inkább babaszobába illő játékszernek tűnő mosdótálakkal a mai ember aligha tudna mit kezdeni. De nehéz megérteni azt is, hogy őseink miért idegenkedtek a fürdéstől?!

Napjainkban az otthonunk sok kényelmi berendezése közül talán a fürdőszoba hiánya lehet az, mely a komfortérzetünket s így közérzetünket negatív irányban leginkább befolyásolhatja. Tagadhatatlan, hogy egy kellemes fürdőzés, de akár egy kiadós zuhanyozás is fáradt tagjainkat felfrissíti, gondolatainkat megnyugtatja. Bármely fürdőszoba tervezésénél és megépítésénél számolnunk kell a szaniterek, gépek beépítési kötöttségeivel is a vizes helyiségbe kerülő használati tárgyak anyagi vonzatai mellett. A gyakorlatban tudomásul kell vennünk, hogy adott nagyságú területre csak adott mennyiségű és meghatározott méretű berendezés (kád, kabin, vécé, bidé, mosógép, szekrények) építhető be. Tudnunk kell tehát, hogy mekkora az a legkisebb helyiség, melyet még rendeltetésszerűen használni tudunk és abba hova és milyen közművek kiépítése szükséges (vízvezeték, szennyvízcső, elektromos vezetékek, szellőzőnyílások).

Aranyszabály, amely minden helyiségre igaz, de a fürdőszoba esetében nagyon fontos: „Kétszer mérj, mielőtt végleg döntesz!”

Mára a társasházak és az egyénileg épített házak világában már sokszor nem az a kérdés, hogy legyen e közös a fürdőszoba a WC-vel, hanem az, hogy melyikből hányat építsünk?
Tudnunk kell azonban, hogy e helyiségek megépítése a ház legköltségesebb részei, hiszen idekerülnek a legdrágább berendezések, a legköltségesebb burkoló- és szigetelő anyagok és mindezek beépítés után, már csak igen nagy költségekkel mozdíthatok máshová. Ezért minden esetben jól gondolják át, akár új helyiséget építenek, akár átalakítanak, akár csak felújítanak is, tervezéstől a kivitelezésig a munkákat, de a beépítésre kerülő anyagok beszerzését is.

A fürdőszoba kiépítése feltétlen olyan munka, melyhez szakember szükséges, ezért próbáltam egy kis segítségetadni tanácsaimmal. Keressenek bátran: www.megyerieva.hu

Forrás: Megyeri Éva – lakberendező, Szeged