Hírek

Szűk terek ellenszere: a TÜKÖR!

A tükör végigkísérte az emberiség történetét. Anno misztikus luxuscikknek számított, napjainkban pedig el sem tudnánk képzelni nélküle az életünket. A tükör a lakberendezés fontos eleme. Tükör persze minden lakásban van. A fürdőszoba elképzelhetetlen nélküle.    Válltól fejbúbig mindenki nézi magát borotválkozás vagy szempillafestés közben, és jó esetben az előszobában vagy a gardróbban is van egy, ahol esetleg látjuk magunkat tetőtől talpig, na jó, tetőtől térdig.
Pedig a tükör ennél sokkal többet tud. Jól használva csodákra képes: fényt csempész a félhomályos helyiségekbe, nagyobbítja a kicsi teret, kiszélesíti a szűk folyosót, helyrebillenti a rossz arányokat. Ilyen célokra bátran lehet a földtől a plafonig érő, nagy tükörtáblákat ragasztani a falra (szigorúan csak a megfelelő szakemberrel!), a hosszabbítani kívánt falra merőlegesen. Sokan idegenkednek az ilyen nagy üvegtáblától, de a látvány kivétel nélkül mindenkit lenyűgöz. Külön szerencsénk van, ha az ablak, vagy erkélyajtó sarok közelébe esik, mert így a merőlegesen állított tükörben az ablak duplázódik meg, nem is beszélve a bejövő fényről! Ha erre nincs mód, az ablakkal szemközti falra helyezett nagyméretű tükör is hasznos lehet. Sarokba helyezett tükör duplázza a szoba hosszát. Ezen kívül térnövelő hatása van, megduplázza a lakásban a fényt is. Minél nagyobb egy tükör, annál jobb hatást eredményez. Nem mindegy hogyan, és hol helyezzük fel azt. Soha ne helyezzünk tükröt a hálószobába az ágy mellé, mivel ez a legtöbb emberben idegességet, sőt félelmet kelthet, leginkább akkor, ha éjszaka álmából felébred. A folyosókon elhelyezett tükrök viszont nagyon kedvezőek.
Egyes munkahelyeken is fontos szerepet kap a tükör, leginkább abban az esetben, ha az alkalmazottak egy ajtónak háttal ülnek. Az irodában megfelelő irányban elhelyezett tükör biztosságnézetet ad az alkalmazottaknak. Bármilyen tükörről is legyen szó, lényeges, hogy ne csak félig lássuk benne a fejünket, hanem egészen.

Tükörhöz hasonló jótékony hatásúak a fényes, lakkozott felületek is, minél sötétebbek, annál inkább. A színes, lakkozott szekrényajtók szinte tükörként működnek. Kisebb mértékben, de ugyanilyen jó hatásúak a kisebb, keretezett tükrök, itt a keret lakásdekorációs értéke is nagyon fontos, bármilyen stílusú is a lakberendezésünk. Tükör alkalmazásánál nagyon fontos előre elterveznünk, hogy milyen szögből mit fogunk benne látni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bennünket! Ne duplázzunk meg csúnya látványt, csak a szép dolgokat emeljük ki! Egymással szembe, vagy merőlegesen állított tükrökkel a látványt már nem duplázzuk, hanem sokszorozzuk, ill. végtelenítjük. Ez is lehet jó hatású, de ezzel azért óvatosan kell bánni! Kérje szakember segítségét!

Forrás: Megyeri Éva – lakberendező, Szeged