Hírek

A világítás, a fény

A természetes fény mindig jó hatással van ránk, ezért minden ősszel visszaállítjuk az órát, hogy nyerjünk egy órát a hajnali napfényből. Otthonunkban ablakokon, tetőablakokon, erkélyen és üveges ajtókon keresztül árad be a napfény. Erre kell gondolnunk, amikor a lakásunk világítását tervezzük meg. Függönyvásárlásnál se csupán a dekoratív hatásra figyeljünk, azt is vegyük fontolóra, hogy milyen a helyiség fényviszonya. Az ablakon a legáteresztőbb kelme is megszűri a nap sugarait, mégis át lehet látni rajta. Ha a helyiségben csökkenteni akarjuk a fényt, a roló, a roletta, a redőny, a reluxa, illetve a zsalugáter vagy a spaletta tehet jó szolgálatot.
Hogy milyennek – békésnek, romantikusnak, hívogatónak vagy ridegnek – érzékeljük a szobát, az nagymértékben függ a világítástól. Ehhez nem árt ismernünk a legfontosabb fajtáit. Az első csoportba az általános világítást szolgáló eszközök tartoznak, a másodikba a munkavégzéshez szükséges lámpák, míg a harmadik kiemelhetünk, hangsúlyozhatunk valamit. Az általános világítást nappal főleg természetes forrásból nyerjük, este a fejünk fölött a középpontba helyezett világítótestekből. A munkavégzéshez szükséges világítás meghatározott cselekvésre, íróasztalra, munkaasztalra irányul. Az egy pontot megvilágító spotlámpák, gyertyák, illetve a festmények lámpái ékszerként csillognak a szobában. Az áttetsző ernyőjű olvasólámpa erős fényt vet az asztalra, így hívja fel a figyelmet az adott tárgyra, miközben elegendő fényt ad a munkavégzéshez. A süllyesztett mennyezeti szerelvények lapos körtével vagy spotlámpával az építészeti jellegzetességekre, műalkotásokra vagy könyvszekrényekre hívják fel a figyelmet. Törekedjünk a funkció és a stílus összehangolására.

A lámpák döntő szerepet töltenek be a helyiség világításában, mivel szerencsésen egészítik ki a beépített fényforrásokat. A legharmonikusabb világítás különféle fényforrásból áll. Az eltérő magasságban elhelyezett lámpák egyenletes szórt fényt adnak. Összességében megállapíthatjuk, hogy minél több a fényforrás, annál könnyebb szétszórva elhelyezni a helyiségben, és ennek megfelelően sokkal kevesebb a kontraszthatás.

Változatos fényforrások közt tágasabbnak érezzük a szobát, a helyiséget. Az elektromos világítás és a gyertyafény kellemes hangulatot teremt a jól megtervezett helyiségben. Ne feledjük, hogy a lakberendezők ebben a témában is sokat tudnak segíteni, és hasznos szakmai tanácsokkal tudnak ellátni mindenkit!

Forrás: Megyeri Éva – lakberendező, Szeged