Hírek

„Walk in closet”, a tuti gardrób!

Minél többet tartózkodunk otthon, annál nagyobb szerephez jut a kényelem és a sokoldalúság. Különösen igaz ez a hálószobára, ahol esetleg nem csak alszunk, de tornázunk, családostól ejtőzünk és tévézünk is. A hálószoba olyan helyiség, ahová bármikor visszavonulhatunk és kényelembe helyezhetjük magunkat. Ezért nagyon fontos, hogy szép anyagok, puha kelmék és átgondolt tervezés álljon mögötte.

Egy hatalmas gardrób szekrény, vagy akár szoba megvalósítása minden ember vágya, hogy úgy tárolhassuk a ruháinkat, lehetőleg egy helyen, hogy lakásunk tereit ne foglalják el zömök és nem mindig dekoratív ruhásszekrények. Fontos, hogy öltözéskor kedvünk és a várható időjárás szerint, szabadon választhassuk ruhatárunkból, egy nagyobb gardróbnak így logikusan vagy a háló, vagy a fürdőszoba mellett, vagy ha lehet leginkább a kettő között van a legjobb helye. Itt a reggeli készülődés alatt belépünk gyűrötten félálomban pizsamában vagy hálóingben, majd perceken belül elegánsan felöltözve, indulásra készen lépünk ki belőle. A berendezése teljes mértékben személyre szabott, azaz a lakásban lakó(k) személyes szükségleteit figyelembe véve alakítható ki. Igény szerint polcozható, variálhatjuk a fiókmélységeket is a tárolandó holmik tekintetében. A gardrób elrendezése lehet L, E vagy U alakú, a rendelkezésre álló helytől, illetve a szoba alakjától, és természetesen a tárolandó ruhák mennyiségétől függően. Kisebb helyeken (pl. hálószobából leválasztva) nyílászáróként legjobbnak a tolóajtó, ám ha valóban külön szobát áldozunk ruhatárunknak, lehet hagyományos (akár kétszárnyú) ajtónk is ruhatárunk leválasztására.

Járható szekrény minden lakástípusban kialakítható egy minimum 3 m2-es, vagy ennél nagyobb térből (mondjuk egy hálószoba sarkából leválasztva). Felső mérethatára nincsen. Ha van elég helyünk, akár 6 x 6 m-es, vagy még ennél nagyobb is lehet, mint azt a hírességek lakását bemutató filmeken is láthatjuk. Ez persze már nem csak egy egyszerű „walk in closet”, ez már majdnem ruhabutik! Magas belmagasságú lakás esetén kiváló hely lehet bejárható gardróbunk kialakítására a galéria alatti tér, vagy a galériára vezető lépcső aljának beépítése, ám a legpraktikusabb a hálót és fürdőszobát összekötő folyosó kihasználása, aminek segítségével valódi lakosztályt hozhatunk létre magunknak.
Egy-két alapszabály egy megfelelő gardrób szoba kialakításához:

Az igényeknek megfelelő méretű szekrények minden négyzetcentiméternyi helyet kihasználnak. Érdemes külön részekre osztva tárolni az ingeket, a nadrágokat és a szoknyákat, a hosszabb helyet igénylő kabátokat és ruhákat és ezeket az akasztós rudakat liftes rendszerrel mozgassuk le-föl, ami nem csak a fárasztó nyújtózkodást spórolja meg, hanem a lehető legnagyobb térkihasználást is jelenti. Nyitott polcokon tárolhatjuk a pulóvereket és a kiegészítőket, a cipőknek pedig ferde polcok alkalmasak. Ne feledjünk el külön fiókot hagyni az ékszereknek, mandzsetta gomboknak és egyéb apró, könnyen elvesző csecse-becséknek. A gyűrődésre érzékeny sálak és nyakkendők kihúzható rúdra kerüljenek. Minimum 90cm-es közlekedő folyosót hagyjunk a szoba közepén, mert ennél szűkebb helyen a fiókok nem húzhatók ki kényelmesen, illetve nem lehet hozzáférni a vállfára akasztott ruhákhoz, polcokhoz. Jó, ha van benne, vagy közvetlen mellette egy egész alakos tükör is. Ezt célszerű a gardrób ajtajára felszerelni, de tolóajtó esetén lehet maga az ajtó is tükrös falú. Bejárható gardróbunk berendezésének megtervezését bízzuk lakberendezőre, aki segít minden négyzetcentimétert maximálisan kihasználni. Ő tudni fogja, mennyi fiókra, polcra, akasztós, vagy egyéb tároló-rekeszre lesz szükségünk teljes ruhatárunk elhelyezésére, segítsége garantálja, hogy semmilyen pici tér sem megy veszendőbe. A tervezésekor gondoljunk arra is, hogy ruhatárunk változni (bővülni) fog. Ezért a jelenlegi ruhamennyiségnél célszerű 15-20%-kal nagyobbra terveznünk befogadóképességét, hogy elkövetkezendő vásárlásaink eredményei is gond nélkül beférjenek majd. Mindebben lakberendezőnk segíthet majd. A gardrób szellőzéséről se felejtkezzünk meg. Szerencsés, ha van rajta ablak, ám ennek hiányában néha nyissuk ki az ajtaját, és jól szellőztessük át. Ruháink mindig friss illatát a ruhák közé csúsztatott illat-tasakokkal segíthetjük elő. Apró ötlet, de érdemes megfogadni: egy kis rádió, vagy a másik szobában szóló készülék egy ide is bevezetett hangfal jó szolgálatot tesz a reggeli hírek és időjárás jelentés nyomon követésére öltözködés közben.

És végezetül még egy jó tanács: Jó, ha rendet tartunk benne! Így garantálható, hogy mindig mindent megtalálunk, akár félálomban is!!!