Hírek

Stílusirányzatok 1.rész: Az angolszász

Az angol/amerikai stílust nem formai jegyek alapján lehet meghatározni, inkább egyfajta gondolkodásmódot, életszemléletet tükröz, melynek alapjai a hagyománytisztelet és a célszerűség szem előtt tartása. Emellett nagyon fontos a tartósság, a jó alapanyagok és a kiválóan megmunkált anyagok használata. A díszítés, a formák időnként túlzók, időnként a puritánságig egyszerűek.
A belső terek általában a rendeltetésüknek megfelelő hangulatot tükrözik, minden jól átgondolt. Egy középület vagy egy bank épülete az állam vagy a cég nagyságát hirdetik, míg a magánszféra, a lakások otthonosak, kényelmesek, de egy centivel sem nagyobbak a szükségesnél. Az angolok/amerikaiak nemcsak szokásaikat, de tárgyaikat is őrzik. Ritkán dobnak ki bármit is, különösen, ha az már generációk óta a család tulajdona. Egy angolszász otthon már-már zsúfoltnak tűnő szalonja vagy ebédlője sokszor nemcsak a család, de egész korszak történetét is elmeséli nekünk. Hozzánk illő ez a stílus, ha mélységes nosztalgiával viseltetünk a régi korok iránt, vagy rajongunk az antik darabokért. Az angolszász berendezés egy klasszicista bérház lakásába remek választás, hiszen meglehetősen nagy térigényű, köszönhetően a masszív, méretes bútoroknak és a túlzsúfoltságnak, mely a stílust jellemzi.

Akkor döntsünk mellette, ha kedvünkre van a kimért, előkelőséget sugárzó tér, amely sok esetben ma már talán régi vágásúnak tartott, valójában azonban az etikett tiszteletét sugározza.

Forrás: Megyeri Éva – lakberendező, Szeged