Hírek

Stílusirányzatok 2. rész: Az Art Deco

Az Art Deco stílus összenőtt a jazz és swing zenékkel, és ez nem véletlen, hiszen az 1925-ös párizsi iparművészeti kiállításon mutatkozott be. Az akkori „modern időket” jelképező Art Deco hatása megmutatkozott az élet minden területén (formatervezés, iparművészet, szépművészet, építészet). A stílus igazán a 2.világháború rombolását megúszó Amerikában és Ausztráliában teljesedett ki a 30-as, 40-es-, 50-es években, ezek jelei mai is jól láthatók Floridában, Miami Beach utcáinak „fagylat színű” házain, vagy New York felhőkarcolóin(Chrysler & Empire State Building).
A XX. század kezdete rádöbbenti a tervezőket arra a tényre, hogy az elpolgáriasodott világ új lakáseszmény kialakítását várja el tőlük. Ugyan ilyen elvárása van az egyre gyorsabban fejlődő iparnak is a formatervezéssel szemben. Már kevésnek bizonyultak az Art Nouveau kínálta lehetőségek.
A tárgyakat a fölösleges díszítésektől megszabadították, a szerkezeteket racionalizálták az ipari gyárthatóság szempontjából, és így alkalmassá váltak a tömeggyártásra. A kis asztalos vállalkozásokat korszerű bútorgyártó nagyüzemek váltották fel, az alapanyagok kínálati palettáján soha nem látott választék tárult a gyártok és a tervezők elé. Új műsorhoz új stílus kell. Ezt felismerve a kor művészi és műszaki alkotói megteremtik a napjainkban is ható új irányzatot, melyet mi Art Deco néven ismerünk. Megteremtői visszanyúlnak a XVI. Lajos Direktóriumi stílusában készült használati tárgyak és bútorok formajegyeihez, de felhasználják az Art Nouveau korábban elért összes ipari formatervezési eredményeit is. Később ebből az irányzatból további formai letisztulással, új szerkezeti megoldásokkal, és a funkció még inkább előtérbe helyezésével, jön létre az Avangárde, valamint a Bauhaus irányzat. A Bauhaus jelszava: „Művészet az életért!”. Az Art Decoban kap először fontos szerepet a funkcionalizmus, a polgári életvitellel azonosuló formavilág, a sokrétű anyagfelhasználás és a gépipari tömeggyártáshoz szükséges szerkezeti megoldások. Az Art Deco 1920 – 1939 között élte fénykorát, mint vezető lakberendezési divatirányzat. Nagy hatással volt az építészetre, a belsőépítészetre, ahogy a lakberendezés, a divat, festő-, képző-és filmművészet alakulására is. Az Art Deco irányzata valójában sok különböző stílus ötvözeteként jött létre, a 20. Század elején virágzó összes stílusirányzat jeleit felfedezhetjük benne (Modernizmust, Kubizmust, Bauhaus, Futurista, Art Nouveau). Kizárólag a dekoráció területén teremtett új irányzatot. Korában ez a stílus ultra modernnek számított.

Az Art Deco napjainkban is nagyon nagy népszerűséget élvez, mivel könnyen variálható akár modern, akár klasszikus teret kívánunk vele berendezni. A 30-as évek bútorai kézzel megmunkált, gyönyörű trópusi fából készült visszafogott, kifinomult és elegáns vonalvezetésű darabok. E formatervezett bútorok elterjedését a tömegtermelés, az olcsóbb anyagok felhasználása tette lehetővé, megfizethetővé váltak, a polgári otthonok díszei lettek. Mivel a maguk korában nagyon modernnek számítottak, egy-egy különleges Art Deco darab könnyen illeszthető egy mai, modern környezetbe is.
Ha kortalan eleganciára vágyik, Önnek is meg kell ismerkednie ezzel a stílussal…

Felhasznált szakirodalom: Montenegro, Riccardo: Bútor, Officina 96. Kiadó.
Forrás: Megyeri Éva – lakberendező, Szeged