Hírek

Home-office!!!

Megtervezésénél praktikus, biztonságos, kényelmes, munkára ösztönző, és egyben kellemes környezet kialakítására törekedjünk. Bár a dolgozószoba, vagy kuckó egészen más képzetet kelt mint az iroda, funkciójában mégis azonosak. A különbség az elnevezésben, és a berendezés módjában rejlik.

Mostanában divatossá vált otthon dolgozni, főként a kisgyermekes anyák körében. Olyan helyet keressünk a dolgozószoba kialakításához, amely hermetikusan elzárható a lakás többi részétől, ahol nem zavar a család többi tagja. Ha ez nem áll módunkban, akkor válasszunk egy félreeső sarkot, a nappaliból, hálószobából, amit leválaszthatunk valamilyen térelválasztási módszerrel.

A dolgozószobának nem szükséges irodához hasonlítania. Ha már megadatott az a lehetőséged, hogy nem kell egy mások által berendezett, rideg irodában dolgozod, akkor megálmodhatod azt a környezetet, amiben szívesen dolgoznál. Ez az iroda minden bizonnyal kellemes megvilágítású, és kényelmes lenne, ízléses, de hangulatos tároló rendszerekkel, képekkel a falon, személyes tárgyakkal az asztalon. Az íróasztal, a lámpa, a polcok stílusa (de még az irodai felszerelések, és a telefon formája is) hozzájárul az összhatáshoz. Ha az iroda csupán egy sarok, a helyiség egészének funkcióit úgy kell összehangolnunk, hogy kellemes vizuális összhatást érjünk el.

Ha a dolgozó sarokba vásárolsz bútorokat, tartsd szem előtt, hogy mekkora tér áll rendelkezésedre, hogy mire lesz szükséged munka közben (telefon, könyvek, nyomtató, stb). A dolgozószoba megvilágítása akkor nevezhető ideálisnak, ha konkrétan egy tevékenység-típusra, illetve konkrétan emberre szabott (ez alatt érzelmi és fizikai állapota értendő). Az éles fény segít felfrissülni, a tompa fény megnyugtat, de a fényszükséglet az ember biológiai ritmusától, illetve a napszaktól is függ. A dolgozószobában a munkahely mellett ajánlott pihenőövezetet is kialakítani, ezért néhány külön fényforrásra van szükség, amelyeket az övezet rendeltetésének függvényében kell kiválasztani. A természetes fény elengedhetetlen, ezért fontos, hogy a munkaasztal minél közelebb legyen az ablakhoz, de úgy, hogy a fény ne verődjön vissza a számítógép képernyőjén. A mesterséges fényt ebben az övezetben olyan asztali lámpa segítségével lehet biztosítani, amelyik csak az asztalt, a papírokat, illetve a billentyűzetet világítja meg. Ne gondoljuk, hogy a dolgozószobának fényárban kell úsznia! Ha elfér, jó szolgálatot tehet egy kényelmes karosszék vagy kanapé, ez az elmélkedést, a lazítást, vagy a jóleső magányt szolgálhatja.

Ha festés előtt állsz, válassz kellemes színt a falfestéshez, ha ezen már túl vagy, akkor színben harmonizáló és számodra kellemes árnyalatú kiegészítőket, tárolókat vásárolj, hiszen nem mindegy hogyan érzed magad abban a szobában, ahol az időd nagy részét fogod tölteni! A természet színei tovább éberen tartják az embert, ám a monotónia unalmas, ezért álmosít! Ha egyszínűek a falak, tegyél a falra képeket, üzenőfalat! Fáradtan jól esik olyan tárgyak között lenni, amelyekhez kellemes emlékeink fűződnek. Kedvenc fotóidnak, tárgyaidnak itt a helye!

A berendezés ízlés kérdése, de főleg, ha nincs lehetőség külön helyiségben berendezni a munkahelyed, jó, ha a lakás többi bútoraihoz illeszkedik a munkasarok.
A legfontosabb pedig egy kényelmes szék! Erre nem szabad a pénzt sajnálni, mert rövidesen gerinc bántalmaink lesznek. Olyan széket válasszunk, amelyik kényelemes, és tartja a gerincet, valamint állítható magasságú!

Ha nagyon sok időt töltesz a dolgozószobában, akkor nem árt egy kávé- vagy teafőzőt kézügybe szerelni, hogy ne rohanjunk folyton a konyhába, ahol eszünkbe juthat, hogy gyorsan el kell mosogatni, vagy ebédet főzni. És nem árt megfelelő háttér zenéről is gondoskodni.
Mindent, amivel dolgunk lehet, tartsunk kézügyben. Egy elemes tároló az asztal mellett elrejti a sok papírt, mappát és rendszerezni is sokkal könnyebb dolgainkat.
Ha nem külön térben rendeztük be a dolgozószobát, gondoskodjunk a térelválasztásról. Térelválasztónak használhatunk textilbevonatú paravánt, amelyre memória vagy üzenet falként is használható. A gyerekek is szeretni fogják, ha kihelyezhetik rá rajzaikat, ahogy az óvodában-iskolában. Peremére irodai kiegészítők – pl. jegyzetblokk-tartó, kisebb-nagyobb polcok, háromszintes levéltartó stb. – szerelhetőek akár kifelé, a család felé fordítva, akár a munkahely részeként.
Jó munkát!

Forrás: Megyeri Éva – lakberendező, Szeged