Hírek

Fura, de érdekes házak!

Ráakadtam egy érdekes oldalra az Interneten. Gyönyörű eladásra váró fura, de érdekes házakat nézegettem, és ha elég pénzem lenne hozzá, akár még meg is vehetném valamelyiket. Egyediek. Nem biztos, hogy mindenki számára szimpatikusak, de az egyediségük tagadhatatlan! Mindegyik visszaadja a kort, azt az időszakot, amelyben épültek. Tükrözi a jellemző élet érzést és a meghatározó gondolkodásmódot.

 

1. Bioscleave House Life Extending Villa

Hely: East Hampton, New York
Ára: 4 millió USD
Paraméterei: 3 hálószoba, 2 fürdőszoba, kb. 370 négyzetméter

Az első amerikai példa a visszafordítható végzet építészetre, vagyis az „építészek a halál ellen” .
A házat azzal a céllal tervezték, hogy a benne lakókat elszédítse, önmagát kényelmetlenül érzővé tegye, mert a gondolat az volt, hogyha túl jól érzed magad, már közel a vég. A gondolat zászlóvivői Arakawa és Madeline Gins, a művész/költő/építész férj-feleség páros volt. Mindent megpróbáltak, hogy kicselezzék a halált, ám Arakawa mégis meghalt, 2010 májusában.
Az épület egy 1964-es ház alapjaira épült, Frank Lloyd Wright építészetét követve. A Bioscleave House saját használati utasításokkal rendelkezik, amit természetesen az új tulajdonos megkap.

 

2. The Dune House

Hely: Atlantic Beach, Florida
Ára: 1.4 millió USD
Paraméterei: 2 hálószoba, 2 fürdőszoba, kb. 150 négyzetméter

Egy igazi diszkó-korszaki ház, a dűnék alatt!

William Morgan építész tervei alapján ástak le két dupla-magasságú apartmannak megfelelő mélységbe a dűne homokja alá. A ház az utca szintről közelíthető meg és hagyományos lépcső vezet az emeletre, ahol a háló és fürdőszoba rész található. A földszint a nappali, konyha, étkező hármasát rejti, és a beépített bútorzatot. A nagy ablakon át kilátni a tengerre.
Az épületet 1975-ben készítették, uszoda-építési technológiával. A ház volt az egyik első, ahol eredeti élőtetőt alkalmaztak a környezetvédelem, és a megfelelő hőmérséklet megtartására.

 

3. Minnesota Foam Home

Hely: Minnetrista, Minnesota
Ára: 194,000 USD
Paraméterei: 2 hálószoba, 2 fürdőszoba, kb. 410 négyzetméter

Hobbit House, Flintstones Home, vagy Mushroom House (gombaház) néven is ismert.

Winslow Wedin építette a házat 1969-ben poliuretán spray-habból, csirkedrótból, és egyéb olyan anyagokból melyek olcsók, erősek, és energiatakarékosak. A jövő tökéletes otthona lehetett volna. És mi történt? A bankok nem adnak hitelt olyan ház építésére, ami habból készül.
Wedin lánya, Jayme Littlejohn (aki segített apjának építeni a házat, illetve később turistákat vezetett körbe a lakáson) visszaemlékezései szerint, még a téli hidegben sem kellett fűteni a lakást, mert a napsütés eléggé átmelegítette. A habból épült ház túlvészelt már néhány rekord hideg telet és meleg nyarat, eltűrt extrém mennyiségű havat, sőt egyszer még a villám is belecsapott.

 

4. Shangri-La Dome Home

Hely: Aguilar, Colorado
Ára: 350,000 USD
Paraméterei: 6 hálószoba, 2 fürdőszoba, kb. 440 négyztméter

Egyetlen szuperhatékony tűzhely (kandalló) fűti fel a házat és tartja a szobahőmérsékletet, még nulla fok alatti időben is kellő meleget szolgáltatva.

Nyolc, egymáshoz kapcsolódó kupola alkotja ezt a kétszintes rezidenciát, egy nem kis méretű birtok közepén. A csendes és békés birtokon 360 fokos panoráma nyílik a környező hegyekre, völgyekre, és a közelben csörgedező patakra. Fenyőmagot adó erdő veszi körül és egy lótartásra kiváló legelő. És zöld, zöld, zöld… Annyira energiatakarékos, hogy saját napenergiával működtetett energiaellátása van, illetve evvel üzemel az ivóvíz-rendszer is.

És ha, elunná magát az ember ebben a csendes környezetben, akkor a kupola tetős, lekerekített falak kiváló akusztikát szolgáltatnak, ami jól jön a szinházteremben. Két belső kertje is van, és egy külön vendégháza, ami lehet akár iroda is…

 

5. The Cunningham Domes

Hely: Patagonia, Arizona
Ára: 470,000 USD
Paraméterei: 3 hálószoba, 3 fürdőszoba, kb. 167 négyzetméter

A Gerry Kiddie Carrier, és a gumicsiptetős hajcsavaró feltalálója építette!

Ez a földalatti épület szintén nem kicsi birtokon, földterületen található, az arizonai sivatag kellős közepén. Építtetője Gerry Cunningham feltaláló volt, aki szabadkézi formákat alkotott meg, fejjel lefelé fordított vasbeton csónakmerevítés-szerűen.
A földbe ásott kupolák apokalipszis biztosak, mert nem függnek semmilyen hálózattól. Az elektromosságot napelemek termelik, a szélenergiája hajtja a kutakat, ami mindig friss vízzel látja el lakóit. Az élelmiszereket egy a dombba mélyebben beásott veremben, azaz kamrában tárolják. A színes üvegekkel berakott kupolákon át érdekes fény és színorgia ömlik be a lakásba, és verőfényes napokon „megfesti” a falakat.

(A mellékelt fotók egymás után következnek a leíráshoz!)

Megyeri Éva – lakberendező, Szeged

Forrás: www.toptenrealestatedeals.com