Hírek

Philippe Starck, az extravagáns!

„Philippe Starck tornacipővel menti meg a világot.
Ezenkívül szeret utánzatokat vásárolni az IKEA-ban, és állítása szerint a szex az igazi kreatív-kreátor!”

A XX. Századi design történetében kevés univerzális tehetségű formatervező született. Közéjük tartozik az extravagáns megjelenésű francia Philippe Starck, aki nemcsak zseniális tervező, hanem divatos szóval élve: sztár!

Starck palettája rendkívül sokszínű: csaptelep, fogkefe, citromfacsaró, televízió, motor, táska, teáskészlet, étkészlet, fürdőkád, számítógép, szemüvegkeret, szállodabelső, irodaház, apartman-ház, családi ház, utcabútor stb.

Az idén 62 éves Starck tervezői pályája a 70-es években Pierre Cardin divatmágus műhelyében indult. Építészeti tanulmányait hagyta félbe, hogy divattervező lehessen.

Starck hihetetlen intenzitással dolgozik.

Egyik interjújában azt mondja, hogy egy szék tervét 15 perc alatt készíti el. Formagondolatokat vet papírra, a variáció, a részletek kidolgozását, a funkcionális modellek elkészítését háttércsapatára bízza, a Starck „üzemre”. Strack tervei két dologban hívják fel magukra a figyelmet. A tiszta, elegáns formakultúra és a zseniális konstrukciós megoldások, kifinomult anyagtársítások szintézisében.

Starckban szerencsésen ötvöződik a feltaláló mérnök és a művész. Tárgyai tiszteletlenek, de nem bántóan tolakodóak, provokatívak, humorosak.

Most egy általa tervezett Hotelt mutatok be, a LaCoorniche-t. Tökéletes tervezés, izgalmas formavilág és a tájba illő alkotás…Ajánlom Mindenkinek!

 

Megyeri Éva – lakberendező, Szeged

forrás: http://www.starck.com/en/