Hírek

A 2011-es Design Hét képekben!

Képes összefoglaló a http://hg.hu/ összefoglalásában!

A 2011. évi fesztivál az önreflexió jegyében telt. COULEUR LOCALE, azaz helyi szín, helyi árnyalat. Ezt a szlogent választva annak próbáltunk utána járni, hogy létezik-e nemzeti karakter, vizuális DNS a designkultúrában. A Design Hét legfontosabb célja, hogy az ország kreatív iparának, vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire hívja fel a figyelmet. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is intenzíven kíváncsi.

Milyen is a kulturális DNS-ünk? Miben áll a sajátszerűségünk, melyik az a szín, amellyel mi gazdagítjuk a vizuális és tárgyi kultúra egészét?

Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk, a nyelvünkhöz hasonlóan elidegeníthetetlen. S ez minden nemzet esetében ugyanígy igaz. A globalizáció legfontosabb hozadéka lehet a számunkra, hogy ideális esetben tükörként funkcionál, amely segít megpillantani, felismerni saját arcunkat.

A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segítette, nemcsak közel 30 ország tárgyaiból válogatott nyitókiállításával, de idei díszvendége, Lengyelország meghívásával is.

 

forrás:  http://www.designhet.hu/

 

Megyeri Éva –   lakberendező, Szeged