Hírek

Luca napra!

Luca napjához több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetésekor jó ideje ez a nap volt az év legrövidebb napja.

Luca-napja = Luca széke!

Mára a legtöbb fejben szinte ennyi maradt csak az egykori szokáshalmazból, ami december 13-hoz kötődött. Pedig a tollaspogácsa, az asszonyi munkatilalom vagy éppen a vénlánygúnyolás legalább ilyen izgalmas hagyományok lehettek.

Luca-széke. Mi is ez?

A hagyományosan nyolc vagy tizenhárom féle fából összeálló széket ezen a napon kezdték el megmunkálni, ám csak karácsony napján lehetett kész, s ekkor fontos szerepet kapott. A szék készítője magával vitte azt az éjféli misére, s ekkor ráülvén megláthatta, a gyülekezet tagjai közül kik a boszorkányok. Ők ugyanis az oltárnak háttal állnak, netán agancsot vagy más fejdíszt viselnek, de árulkodó az is, ha félrebilllentett fejjel lép be valaki a templom kapuján. A boszorkát felismerve ezek után gyorsan szaladni kellett, s magunk mögé mákot szórva biztosítani, hogy leleplezett üldözőnk ne érjen nyomunkba.

Luca búza:

Ezen a napon kis tálkába búzát szórt a háziasszony, amit karácsony napjáig öntözgetett, s minél magasabbra hajtott ki addigra, annál bővebb termést jövendölt a következő évre. Gyakran gyertyát, mécsest helyeztek a kihajtott fű közé, s ha a láng szinte alig pislákolt át a sűrűségen, vidámság lett úrrá a házon.

Szerelmesek, termékenyek, vénlányok:

Az eseménydús nap során természetesen a szerelemnek is adózni kellett, így Luca napján készültek el például azok a jóslócédulák, melyeket a hajadon tizenkét férfi nevével látott el. Mindennap a tűzbe vetett egyet, s akinek a neve az utolsó, megmaradt papírdarabon szerepelt, vőlegénye lehetett.

Dolgozni tilos, ülni muszáj:

Tilos volt ilyenkor minden asszonyi tevékenység, így például a mosás, befőzés, kenyérsütés, de még a párolás is. Akit pedig Luca tilalomszegésen kapott, akár kővé is válhatott.

Szóval Lányok, Asszonyok óvatosan a munkával a mai napon!   :-)  Nézegessétek ezt a feldíszített, karácsonyi hangulatot árasztó holland lakást, hátha ötleteket kaptok a karácsonyi díszítéshez…

 

Via

 

Megyeri Éva –  lakberendező, Szeged