Hírek

Színek!

A színek megnyugtatnak, megvigasztalnak, felpezsdítenek vagy megihletnek!

„Színt akarok vinni otthonom minden egyes helyiségébe, és azt szeretném, ha az összhatás gyönyörű lenne.”  Sokszor hallom ezt, vagy valami hasonló mondatot a munkám során. Most egy kis segítség következik.

Ha meg szeretnénk változtatnivalaminek a színét, először gondoljuk végig, melyik árnyalatokat kedveljük. A palettákon biztosan megtaláljuk a megfelelő színharmóniát. Gyakran kérnek tanácsot a festékpiacon található gyártók termékeiről, hogy melyiket is válasszák?! A másik gyakori kérdés, hogy milyen színeket használjanak az adott szoba falának festéséhez?! Most csak a második kérdésre szeretnék választ adni.

A színek két nagy csoportra bonthatóak:

1.     a natúr és földszínek:  kellemes, szemnek kedves természetes színek. A natúr árnyalatok a nyugalom érzését kölcsönzik  a szobának. A színek világában a nyers szín egyáltalán nem jelent fakót. A nyersnek egy sor változata létezik, a kék, a zöld, a piros vagy éppen a sárga rengeteg árnyalatában pompázhat. Az egymáshoz közel álló árnyalatok nagyon elegánsak.

2.    a telített és tört színek:  azok, akik szeretik az erős hatásokat az otthonukban is, egy feltünő szín árnyalatainak kombinációjával megteremthetik a számukra megfelelő harmóniát. Sokan úgy gondolják, hogy egy szoba berendezése csak akkor teljes, ha legalább egy piros folt van benne.

A hangsúlyos színek között a piros valóban nagyon népszerű. De ajánlom még a mélylilát, a sötétzöldet, a bordót és az indigókéket is. Jól keverhetőek a natúr színekkel, de egymással is. A tört színek jól alkalmazhatóak az otthonunk bármely helyiégében, kellemes összhatást lehet velük elérni nappalik, ebédlők vagy konyhák falán is.

 

Ha csak egyetlen szobán akarunk változtatni, induljunk ki a ház többi helyiségéből. Segíteni fog! A festék felvitele során, a fal minőségétől függően, kicsit megváltozhat az árnyalat, ezért használat előtt mindig teszteljük a kiválasztott festéket.

Mellékletként egy olyan lakás képei következnek, ahol a fehér a domináns. Így is lehet. Fehér falak, fehér bútorok. De figyeljetek a kiegészítők színeire!!!

 

Jó festegetést!  :-)

 

Megyeri Éva – lakberendező, Szeged